فضا نگه دار چیست؟

(کلینیک دندانپزشکی فربد)

دندانهای شیری کودکان از حدود شش- هفت سالگی می افتد و به جای آنها دندانهای دائمی بیرون می آید. این روند یک نرم طبیعی دارد. در برخی اوقات علل مختلفی در این پروسه اختلال ایجاد می کنند. در این حالت چند دندان زودتر از موعد از بین می روند جایشان خالی می گردد. در این مواقع بر روی لثه فضا نگه دار را بجای دندان قرار می دهند.

با استفاده از فضا نگه دار، جای خالی دندانهای افتاده را برای بیرون زدن دندانهای دائمی نگه می دارند. با استفاده از این وسیله فضای خالی در قوس دهانی باز می ماند. در نتیجه فضای خالی بین دندانها بسته نمی شود.

فضا نگه دار

لق شدن دندانهای شیری

وقتی دندانهای دائمی انسان آماده بیرون زدن باشند، حرکت خود را شروع می کنند. دندانهای دائمی به دندانهای شیری فشار می آورد. این فشار باعث تحلیل رفتن ریشه دندانهای شیری کودک می گردد. در نهایت با از بین رفتن ریشه دندانهای شیری، آنها لق می گردند. این مسئله بدین معنی می باشد، وقتی دندان شیری لق می شود و می افتد، دندان دائمی کودک در زیر آن آماده رشد می باشد.

چرا باید فضا نگهدار استفاده شود؟

در برخی مواقع بنا به دلایلی دندانهای شیری قبل از آماده شدن دندانهای دائمی از بین می روند. از جمله این دلایل می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • پوسیدگی دندان
  • مشکل در رویش دندان دائمی فرد
  • صدمه دیدن دندان در هنگام زمین خوردن یا موارد دیگر

وقتی که دندان شیری کودک زودتر از موعد خود می افتد، جای آن تا مدتی خالی می ماند. از آنجا که کودک در سن رشد می باشد، ممکن است در این زمان دندانها خیلی سریع کج شوند و یا فرمشان بهم بریزد. اشغال جای خالی دندان افتاده باعث کج شدن مسیر بیرون آمدن دندانهای دائمی می گردد. در این حالت دندان بصورت درستی بیرون نمی آید. اگر این منطقه خالی را با وسیله دیگری جایگزین ننمایند، ممکن است موارد زیر رخ دهد.

  • بهم ریختگی فرم دندانها
  • کج شدن دندانها
  • کوچک شدن قوس دندانها
  • عدم رشد دندانها بصورت یکجا و مرتب در کنار هم.

آیا همیشه لازم است فضا نگهدار استفاده شود؟

پاسخ این سوال خیر می باشد. دندانپزشک اطفال با مشاهده عکس رادیولوژی و بررسی های دیگر وضعیت دندانها و فک کودک را بررسی می نماید. اگر دندانهای دائمی در حال بیرون زدن باشد نیازی به فضا نگهدار نمی باشد. امااگر دندان دائمی آماده بیرون زدن نباشد، بهتر است از این وسیله استفاده گردد.

فضا نگهدار چه مدت باید در دهان باشد؟

همانطور که در بالا به آن اشاره گردید، فضا نگهدار برای خالی نبودن جای دندان دائمی می باشد. وقتی که دندان دائمی از لثه بیرون آمد، دیگر نیازی به این درمان نمی باشد. اگر هم از روکش دندان به عنوان فضا نگه دار استفاده شده باشد، خود روکش با بیرون زدن دندان دائمی می افتد.

مراقبت از فضا نگهدار دندان چگونه است؟

  • روشهای مراقبت از فضا نگهدار دندان همانند مراقبت از دندانهای دیگر می باشد. باید بهداشت دهان به درستی رعایت گردد تا وجود فضا نگهدار باعث جمع شدن پلاک و باکتری و در نتیجه عفونت لثه یا پوسیدگی دندانهای اطراف نشود.
  • باید هنگام مسواک زدن، با دقت فضانگهدار نیز تمیز شود تا جرم و پلاک چسبیده به آن جدا شود.
  • با نخ دندان لا به لای دندانها و فضا نگهدار با دقت تمیز شود.
  • خوراکی های چسبنده مصرف نشود چون ممکن است به زوایای مختلف آن بچسبد و جدا کردن آن سخت باشد.
  • در صورت در آمدن آن، با دندانپزشک تماس بگیرید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]