با دندان آشنا شوید!

(کلینیک دندانپزشکی فربد)

آیا تا کنون درباره لایه های تشکیل دهنده دندان چیزی شنیده اید؟ برای درک بهتر علل بیماری ها و درمان آن بیماری های مربوط به دندان بهتر است  لایه های دندان را بشناسید. در این مقاله مد نظر داریم که شما را با لایه های مختلف دندان آشنا سازیم.

همان گونه که می دانید دندان سخت ترین بخش بدن انسان می باشد. و در جویدن و زیبایی چهره دو نقش بسیار مهم دارد. انسان 32 دندان دارد که در هر فک 16 عدد قرار گرفته است. البته در برخی موارد به علت مسائل ژنتیکی و یا بوجود آمدن مشکلاتی در هنگام رویش تعداد این دندانها متغیر می باشد. شناخت هر یک از لایه های دندان و عملکرد آنها در دهان و مراقبتهای مورد نیاز برای حفظ آنها اصلی ترین بخش بهداشت دهان ودندان می باشد.

لایه های مختلف دندان چه نام دارند ؟

دندان از بخشهای مختلفی تشکیل شده است که در ذیل به اختصار آنها را برای شما شرح می دهیم.

Enamel یا مینای دندان: خارجی ترین بخش دندان و همچینی سخت ترین لایه می باشد که حاوی بیشترین مواد معدنی در بدن می باشد. که اگر مراقبتهای بهداشت دندان به خوبی انجام نگیرد، مینای دندان به مرور زمان دچار پوسیدگی می گردد.این لایه در شکل باشماره 1 مشخص شده است.

Dentin یا عاج دندان: لایه زیرین مینای دندان می باشد. اگر پوسیدگی مینای دندان را از بین ببرد، به این لایه نفوذ کرده و این لایه را هم نابود می نماید.در این لایه میلیونها لوله ریز وجود دارد که به بخش پالپ دندان اتصال دارند.این لایه در شکل با شماره 2 نشان داده شده است.

Pulp Chamber یا پالپ: این ناحیه لایه نرم دندان می باشد که از اعصاب دندان و رگ های خونی تشکیل شده است. در صورتی که پوسیدگی دندان به این لایه برسد، بیماربه دما حساسیت پبدا میکند و معمولا با خوردن و نوشیدن خوراکیهای سرد و گرم با توجه به میزان پوسیدگی احاس درد میکند که اصطلاحا درمان این مرحله را عصب کشی می نامند. این لایه در شکل با شماره 3 نمایش داده شده است.

Root canal یا کانال ریشه: این لایه از چند بخش تشکیل شده است

این لایه در شکل با شماره 4 نمایش داده شده است.

سمنتوم : یک لایه پوششی بر روی ریشه دندان که ساختاری مشابه مینا ولی با درجه سختی کمتر دارد.این لایه از طریق اتصال ریشه به استخوان فک باعث پایداری ریشه می گردد.

ریشه:  موقعیت دندان را در استخوان فک مستحکم می نماید و دندان می تواند در  مقابل جویدن مقاومت نماید. اگر به بیماریهای لثه مبتلا بشوید احتمال آسیب دیدن این بخش و از بین رفتن کلی دندان زیاد می باشد. بنابراین در صورت ابتلا به بیماریهای لثه سریعا به درمان آن اقدام بنمایید تا دچار مشکلات سنگین تری نشوید.

کانالهای ریشه و پالپ: اگر برای عصب کشی به دندانپزشک مراجعه کرده باشید احتمالا شنیده اید که دندانهای قدانی یک کاناله هستند و یا دندانهای آسیای کوچک و بزرگ دو یا سه کاناله هستند. این نواحی بی نهایت حساس هستند و مسئول خونرسانی به دندان می باشند. وقتی که این نواحی دچار آسیب می گردند با استفاده از روش درمانی عصب کشی از کشیدن دندان جلوگیری نموده و دندان را نجات می دهند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]