در حالی که شاید فکر کنید که ارتباطی بین سلامت دهان و سکته مغزی وجود ندارد، اما تحقیقات قابل توجهی در مورد رابطه بین سلامت دهان و سکته مغزی و اینکه چگونه رعایت بهداشت دهان چگونه از سکته مغزی جلوگیری می کند، انجام شده است. سلامت دهان و دندان ضعیف می‌تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی را افزایش دهد و در نتیجه احتمال سکته مغزی را نیز افزایش دهد.

بنابراین، در این مقاله از دندانپزشکی فربد، به تاثیر سلامت دهان و دندان و ارتباط آن با سکته مغزی می پردازیم. با ما همراه باشید.

درباره سکته مغزی بیشتر بدانیم

برای درک بهتر ارتباط  میان سکته مغزی و سلامت دهان، ابتدا باید بدانیم که سکته مغزی چیست. سکته مغزی هنگامی اتفاق می‌افتد که جریان خون به بخشی از مغز شما به طور ناگهانی قطع می‌شود که در اثر ترکیدن  یک رگ خونی در مغز می‌باشد. یا لخته خونی که مانع از رسیدن اکسیژن و سایر مواد مغذی خونتان به مغز می‌شود. در ادامه به علائم فیزیکی سکته مغزی و اینکه بیشتر چه نوع افرادی را تهدید می‌کند می‌پردازیم.

علائم فیزیکی سکته مغزی

فردی که سکته مغزی را تجربه می‌کند، بنا بر میزان دوز سکته ممکن است دچار یک سری علائم فیزیکی شود. این علائم عبارتند از:

  • بی حسی یا ضعف ناگهانی در صورت، بازو یا پا، به خصوص در یک طرف بدن.
  • اختلال در صحبت کردن، یا مشکل در درک گفتار.
  • مشکل دید غیرمنتظره در یک یا هر دو چشم.
  • گیجی، سرگیجه و از دست دادن تعادل یا عدم هماهنگی.
  • شروع ناگهانی سردرد شدید بدون علت شناخته شده.

البته این علائم ممکن است با توجه به همان میزان دوز سکته موقت باشد و بهبود یابد یا اینکه دائمی باشد و یا حتی باعث مرگ نیز شود. سکته مغزی یک اورژانس پزشکی در نظر گرفته می‌شود. بدون تامین مداوم اکسیژن و مواد مغذی از سیستم گردش خون، سکته مغزی می‌تواند باعث مرگ سلول‌های مغز (انفارکتوس) شود که می‌تواند منجر به آسیب دائمی شود.

درباره سکته مغزی بیشتر بدانیم

چه افرادی مستعد سکته مغزی هستند؟

در حالی که سکته مغزی می‌تواند درهمه افراد در هر سنی رخ دهد، اما گروه های خاصی از افراد در معرض خطر بیشتر این عارضه هستند. این افراد شامل:

  • افراد بالای 65 سال

خطر سکته مغزی با افزایش سن افزایش می‌یابد. و اکثر قربانیان سکته مغزی افراد 65 سال یا بالاتر هستند.

  • انتخاب سبک زندگی ضعیف

داشتن سبک زندگی بی تحرک و به دور از ورزش و چاقی

  • بیماری

داشتن بیماری های مزمن مانند: بیماری قلبی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت

  • سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی

سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات تنباکو و همچنین مصرف بیش از حد الکل نیز می‌توانند خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش دهند.

  • داشتن رژیم غذایی ناسالم

مواد غذایی شیرین و چرب خطر ابتلا به سکته مغزی را افزایش می‌دهد.

  • بهداشت ضعیف دهان و دندان

تحقیقات اخیر نشان داده است که بیمارانی که دچار سکته مغزی می‌شوند، معمولا دارای بهداشت ضعیف دهان و دندان و بیماری لثه هستند.

ارتباط سکته مغزی با عدم رعایت بهداشت دهان

دلیل اصلی این امر این است که زمانی که تعداد باکتری های بدخیم موجود در دهان به مقدار زیادی برسد، باعث عفونت دهان می‌شود. متأسفانه، این عفونت باکتریایی می‌تواند وارد جریان خون شود و باعث التهاب رگ های خونی نیز شود که این امر احتمال لخته شدن خون را افزایش می‌دهد. اگر این لخته‌ها، رگ‌های مغز را مسدود کنند، جریان خون به ناحیه بافت مغزی که رگ، اکسیژن را به آن می‌رساند کاهش می‌یابد. و آن ناحیه از سلول های مغز شروع به مردن می‌کنند. و در نتیجه منجر به سکته مغزی می‌شود.

راه دیگری که سلامت دهان و دندان می‌تواند بر خطر سکته مغزی تأثیر بگذارد، ایجاد بیماری لثه است. بیماری لثه یک عفونت لثه است که می‌تواند به بافت ها و استخوان های نگهدارنده دندان آسیب برساند. برخی از باکتری‌های دخیل در بیماری لثه نیز با افزایش التهاب یا سلول‌های آزاد شده در جریان خون مرتبط هستند، که این امر موجب می‌شود بیماری لثه با افزایش خطر سکته مغزی و سایر بیماری های مزمن مانند بیماری قلبی و دیابت مرتبط باشد.

در حالی که هنوز مشخص نیست که آیا التهاب ناشی از بیماری لثه منجر به التهاب عروقی (مربوط به بیماری قلبی و سکته مغزی) می‌شود یا برعکس. اما در کل مطالعات نشان می‌دهد که بین این دو  ارتباطی وجود دارد. در واقع، التهاب مرتبط با بیماری لثه با شرایطی مانند دیابت، برخی سرطان ها و حتی بیماری آلزایمر نیز مرتبط است.

می‌توانید با انجام اقدامات پیشگیرانه مانند رعایت بهداشت دهان و… در برابر بیماری لثه، خطر ایجاد سکته مغزی و همچنین بیماری های دیگر را نیز کاهش ‌دهید.

ارتباط سکته مغزی با عدم رعایت بهداشت دهان

مراقبت از سلامت دهان و دندان برای جلوگیری از سکته مغزی

بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به مشکلات بهداشت دهان و دندان که می‌تواند منجر به سکته مغزی شود، پیروی از اقدامات بهداشتی دهان و دندان و همچنین پیروی از توصیه های دندانپزشک است. این نکات مراقبتی ضروری شامل:

  • رعایت بهداشت دهان ودندان

دندان های خود را حداقل دوبار در روز مسواک بزنید. بطور منظم از نخ دندان بصورت روزانه استفاده کنید. همچنین از دهان شویه ضد باکتریایی نیز استفاده کنید.

  • استفاده از آدامس بدون قند

جویدن آدامس بدون قند بین وعده های غذایی زمانی که مسواک زدن یک گزینه نیست، انتخاب مناسبی می‌باشد.

  • مراجعه منظم به دندانپزشک

حداقل هر شش ماه یکبار برای معاینات منظم و تمیز کردن به دندانپزشک خود مراجعه کنید. نه تنها به حفظ سلامت دهان خود کمک می‌کنید، بلکه قرار ملاقات های مکرر برای سلامت دندان به دندانپزشکان اجازه می‌دهد تا شرایط دهان و دندان را کنترل کنند و خطر مشکلات مربوط به سلامت دهان مرتبط با عود سکته را نیز کاهش دهند. مراجعه به بهترین دندانپزشکی اورژانسی می تواند یک گزینه خوب برای شما باشد.

  • داشتن رژیم غذایی سالم

مصرف غذاها و نوشیدنی های شیرین و روغنی را محدود کنید.

چرا بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از سکته مهم است؟

با رعایت صحیح و منظم بهداشت دهان و دندان مانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باکتری ها تحت کنترل در‌می‌آیند و دیگر نمی‌توانند باعث مشکلی شوند.با این حال، بدون رعایت بهداشت دهان و دندان و همچنین با وجود عوامل دیگر مانند: قرار گرفتن در معرض فلوراید، رژیم غذایی ناسالم، ژنتیک، بیماری های سیستمیک و محرک های خارجی مانند نیکوتین. سطح باکتری های بدخیم در دهان می‌تواند به حدی افزایش یابد که می‌تواند باعث عفونت های دهان مانند پوسیدگی دندان و بیماری لثه شود. و در نتیجه می‌توانند باعث سکته مغزی نیز شوند.

با توجه به اینکه سلامت دهان و دندان اغلب بازتابی از سلامت کلی شما است، رعایت بهداشت دهان و دندان برای جلوگیری از هرگونه عارضه ضروری است. این شامل داشتن یک روتین تمیز کردن خوب در خانه و همچنین مراجعه منظم به دندانپزشک برای معاینه است.

مراقبت از سلامت دهان و دندان برای جلوگیری از سکته مغزی

مراقبت از دهان پس از سکته مغزی

پس از سکته، احتمال مشکلات مربوط به سلامت دهان و دندان ممکن است به دلیل از دست دادن و یا تغییر در حس چشایی و جریان بزاق، بیرون زدگی زبان، و فقدان ظرفیت برای چرخش و تف کردن موثر افزایش یابد. علاوه بر این، از دست دادن عملکردهای کنترل حرکتی نیز ممکن است بر توانایی فرد برای حفظ بهداشت دهان و دندان به درستی تأثیر منفی بگذارد.

از آنجایی که مسائل بهداشت دهان و دندان ممکن است خطر عود سکته مغزی را افزایش دهد، بازماندگان سکته باید دندانپزشک خود را از وضعیت خود مطلع کنند. یک متخصص دندانپزشکی می‌تواند در ایجاد یک برنامه بهداشت دهان و دندان متناسب با نیازهای بازماندگان سکته کمک کند.

همچنین براساس تحقیقات انجام شده اگر یک بیمار بدحال پس از سکته، مراقبت های دهان و دندانی منظم را برای محافظت از سلامت خود انجام ندهد، ممکن است به پنومونی مرتبط با ونتیلاتور مبتلا شود. علاوه بر این احتمال بین بهداشت ضعیف دهان در بیماران پس از سکته مغزی و افزایش خطر پنومونی آسپیراسیون نیز وجود دارد، که گاهی اوقات این می‌تواند کشنده نیز باشد. بنابراین با وجود چنین شرایطی در اسرع وقت به دندانپزشکی مراجعه کنید.

در این مقاله سعی کردیم تا شما را با ارتباط میان بیماری لثه و سکته مغزی آشنا سازیم. امیدواریم این مطالب به شما کمک کرده باشد. از سوالی در رابطه با بیماری های لثه و درمان های آن از ما دارید، لطفا در قسمت کامنت ها برایمان ارسال کنید. از همراهی شما سپاس گزاریم.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 1 میانگین: 5]