دلایل لق شدن دندان دائمی

سلامت دهان و دندان نقش مهمی بر سلامت کلی بدن ما دارد. لق شدن دندان عارضه ای است که بر اثر عوامل گوناگونی به وجود می آید و ممکن است همه ی افراد در هر سنی را تحت تأثیر قرار دهد. در این مقاله از وب سایت دندانپزشکی فربد قصد داریم راجع به علل، علائم و نشانه های لقی دندان دائمی صحبت کنیم و روش درمان لقی دندان را مطرح کنیم. پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید. 

6 علت لق شدن دندان دائمی 

لق شدن دندان می تواند علل زمینه ای مختلفی داشته باشد، از بیماری پریودنتال، بهداشت نامناسب دهان گرفته تا ضربه و دندان قروچه از علائم رایج این عارضه هستند. شناخت دلایل شل شدن دندان برای مراقبت های دندانی مناسب و جلوگیری از آسیب های بیشتر ضروری است. در ادامه به بررسی هر یک از عوامل ذکر شدن در تحرک یا لق شدن دندان می پردازیم.

6 علت لق شدن دندان دائمی 
  • بیماری پریودنتال

یکی از شایع ترین دلایل لق شدن دندان، بیماری پریودنتال یا لثه است زیرا بر ساختارهای نگهدارنده دندان ها از جمله لثه، رباط پریودنتال و استخوان تأثیر می گذارد. هنگامی که باکتری در امتداد خط لثه جمع می شود، می توانند منجر به التهاب و عفونت شوند و باعث جدا شدن لثه از دندان ها شوند. با گذشت زمان، اگر این عفونت درمان نشود، می تواند منجر به لق شدن دندان شود.

  • عدم رعایت بهداشت دندان

بی توجهی به بهداشت دهان و دندان می تواند منجر به تجمع پلاک و جرم شود و خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد. هنگامی که لثه ها عفونی می شوند، به تدریج چسبندگی خود را به دندان ها از دست می دهند و در نهایت باعث لقی دندان می شوند.

  • ضربه فیزیکی

ضربه فیزیکی به دهان، مانند آسیب یا تصادف، می تواند باعث لق شدن دندان شود. مراجعه به دندانپزشکی شبانه روزی در این زمان بهترین کار است. 

  • دندان قروچه

دندان قروچه که به آن ساییدن دندان ها به هم نیز می گویند، یک عادت رایج است که اغلب در هنگام خواب یا در هنگام استرس شدید رخ می دهد. ساییدن و فشردن مداوم دندان ها می تواند نیروی زیادی بر روی دندان ها وارد کند و به مرور زمان باعث شل شدن آن ها شود. افرادی که دندان قروچه می کنند باید با دندانپزشک خود مشورت کنند تا دندانپزشک گزینه های درمانی را برای جلوگیری از آسیب بیشتر ارائه دهد.

  • دیابت

دیابت کنترل نشده می تواند بیماری های مرتبط با لثه را تحریک کند و رباط های اتصال مینا را به استخوان ضعیف کند و در نتیجه باعث از لق شدن دائمی دندان ها شود. این رباط های برای محکم نگه داشتن دندان ها نیاز به تقویت و تثبیت دارند.

  • بارداری

عدم تعادل هورمونی در برخی از مراحل بارداری می‌تواند بر روی استخوان ‌ها و رباط ‌های دهان که دندان شما را در جای خود حفظ می ‌کنند، تأثیر بگذارد و باعث لق شدن دندان‌ ها شود. در دوران بارداری، دندان ها و استخوان های تحت تاثیر قرار می گیرند و در نهایت این عامل می تواند موجب لقی دندان ها شود که البته لقی دندان در این دوره گذرا است، زیرا میزان هورمون های پروژسترون و استروژن افزایش می یابد و به مرور زمان برطرف می شود.

6 علت لق شدن دندان دائمی 

علائم و نشانه های لق شدن دندان

یکی از علائم اولیه تحرک یا لقی دندان، تحلیل رفتن لثه است. هنگامی که لثه شروع به دور شدن از دندان می کند، سطح ریشه را آشکار می کند و ساختار نگهدارنده را ضعیف می کند. این می تواند به حرکت دندان و در نهایت لق شدن منجر شود. بیماران ممکن است در این شرایط متوجه شوند که لثه‌های آن ها کوچک ‌تر به نظر می ‌رسند یا به سمت عقب حرکت می کنند، که این موضوع ممکن است باعث حساسیت دندان ‌ها نیز شود. یکی دیگر از نشانه لق شدن دندان ایجاد فضا یا شکاف های قابل توجه بین دندان ها است. این شکاف ها زمانی که دندان از موقعیت اصلی خود خارج می شود، ایجاد می شود و فضایی برای جابجایی دندان های مجاور ایجاد می کند.

در صورت مشاهده هر گونه فضا یا شکاف بین دندان ها، توصیه می شود برای تعیین علت و درمان مناسب به دنبال درمان دندانپزشکی باشید. تغییر ناگهانی در تراز یا بایت دندان نیز می تواند نشان دهنده لق شدن و تحرک دندان باشد. ممکن است در هنگام جویدن یا گاز گرفتن خوراکی های گوناگون متوجه شوید که دندان‌هایتان به درستی روی هم قرار نمی ‌گیرند، این تغییرات می‌تواند ناشی از جابجایی دندان ‌های لق شده باشد که بر روی تراز کلی دندان ‌های شما تأثیر می ‌گذارند. چنین تغییراتی را نباید نادیده گرفت و باید سریعا مورد ارزیابی پزشک قرار گیرند.

حساسیت دندان یک نشانه رایج دیگر مرتبط با لق شدن دندان است. هنگامی که دندان لق می شود، پوشش محافظ مینا می تواند فرسوده شود و عاج زیرین نمایان شود. این باعث می شود که دندان در هنگام غذا خوردن به تغییرات دما، مواد شیرین یا حتی فشار حساس تر شود. علاوه بر موارد  ذکر شده، تحرک دندان می تواند باعث درد یا ناراحتی شود. این ناراحتی بسته به میزان لق شدن ممکن است از خفیف تا شدید متفاوت باشد.

روش‌های درمان لقی دندان کدامند؟

امروزه، گزینه های درمانی متعددی برای لقی دندان وجود دارند. از درمان پریودنتال گرفته تا اسپلینت دندان، ایمپلنت دندانی، کشیدن دندان و استفاده از درمان های جایگزین، روش های لقی دندان هستند. 

  •  درمان پریودنتال

زمانی که لق شدن دندان ها در اثر بیماری لثه باشد، درمان پریودنتال بسیار مهم می شود. این درمان می توانند شامل جرم گیری حرفه ای دندان، تمیز کردن کانال ریشه و در برخی شرایط، جراحی لثه باشند. هدف از درمان پریودنتال از بین بردن تجمع پلاک و باکتری و بازگرداندن سلامت لثه، کاهش التهاب و جلوگیری از تحرک بیشتر دندان است.

  •  آتل دندانی

آتل دندانی یک روش رایج برای درمان لقی دندان است، برای تثبیت دندان های لق با چسباندن آن ها به جای خود یا دندان های مجاور استفاده می شود. این تکنیک شامل استفاده از چسب یا مواد کامپوزیت دندان برای اتصال دندان لق به دندان های سالم مجاور آن است. دندان ‌های محکم‌، پایه قوی و محکم ‌تری ایجاد می ‌کنند، از دندان لق حمایت می ‌کنند و از حرکت بیشتر دندان نیز جلوگیری می کنند. آتل دندان بسته به شدت بیماری و سلامت دهان و دندان بیمار می تواند یک راه حل موقت یا دائمی باشد.

  •  ایمپلنت های دندانی

در موارد شدیدتر لق شدن دندان یا زمانی که نمی توان دندان را نجات داد، ایمپلنت دندان به یک راه حل عالی و بادوام تبدیل می شود. ایمپلنت های دندانی شامل قرار دادن یک پایه تیتانیومی در استخوان فک هستند تا به عنوان ریشه دندان مصنوعی عمل کنند. هنگامی که ایمپلنت با استخوان ادغام می شود، یک دندان مصنوعی به آن متصل می شود که هم عملکرد و هم زیبایی دندان طبیعی را بازیابی می کند. ایمپلنت های دندانی پایداری عالی را ارائه می دهند و با تقلید از دندان طبیعی، افزایش استحکام بایت را فراهم می کنند.

  •  کشیدن دندان و درمان های جایگزین

در مواردی که لق شدن دندان غیر قابل ترمیم باشد، کشیدن دندان می تواند ضروری باشد. کشیدن دندان از گسترش عفونت و آسیب بیشتر به بافت های اطراف جلوگیری می کند. پس از کشیدن، می توان چندین گزینه جایگزین درمانی مانند بریج های دندانی یا پروتزهای متحرک را در نظر گرفت. هدف از انجام این روش های ترمیمی پر کردن شکاف باقی مانده دندان کشیده شده، حفظ عملکرد دهان و جلوگیری از جابجایی دندان های مجاور است.

دلایل لق شدن دندان

جلوگیری از لق شدن دندان ها

بهترین گزینه برای جلوگیری از شل یا لق شدن دندان ها مسواک زدن صحیح و مناسب است. دندان های خود را حداقل دو بار در روز مسواک بزنید و از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. همچنین، به محض مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنید، زیرا نخ دندان میکروارگانیسم‌ها را از مکان ‌هایی که مسواک به آن ها دسترسی ندارد، را پاک می‌ کند. مراجعه مکرر به دندانپزشکی برای جرم گیری و پاکسازی مینای دندان و لثه نیز بسیار مهم است.همچنینبرای محافظت از دندان ها و لثه ها در برابر هر نوع بیماری، داشتن یک برنامه غذایی سالم و مغذی بسیار مهم است. از مصرف بیش از حد شکر و مواد مختلف قندی خودداری کنید.

مصرف شکلات، آب نبات و آدامس‌ های نعناع یا خوش بو کننده های دهان برای مدت طولانی می ‌تواند باعث ایجاد مشکلاتی در مینای دندان شما شوند. در برنامه غذایی خود حتما مواد غنی از کلسیم و پروتئین را قرار دهید. همچنین، از آبمیوه هایی که منبع غنی از ویتامین C هستند، استفاده کنید. استفاده از دهانشویه های ضد باکتریال را در برنامه مراقبتی خود نیز قرار دهید. این دهانشویه ها از بروز عفونت و پلاک جلوگیری می کنند و در نهایت موجب حفظ بافت لثه می شوند. اگر می خواهید دندان های شما سلامت خود را برای مدت زمان طولانی حفظ کنند از مصرف سیگار و یا محصولات تنباکویی اجتناب کنید و تا حد امکان مصرف الکل را محدود کنید. با پیروی از این دستورالعمل های ذکر شده علاوه بر پیشگیری از لق شدن دندان ها می توانید از سلامت دهان و دندان های خود به طور کلی اطمینان حاصل نمایید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *